Husbilsåret 2000 samt lite annat

2018-01-28

Molnfritt och som vanligt den sista tiden lite blåsigt. Inte så varmt, bara 10 plus men det blev upp till 15-17 plus senare på dagen. Gick tyvärr inte att sitta ute i solen för jag tyckte att vinden kändes för kall.

Nu glider jag in på husbilsåret 2000.

Vi tog ut husbilen från vinterförvaring fredagen den 31 mars. Körde och hämtade våra nyinköpta cyklar, hängde upp dom på cykelstället och körde norrut. Vi hade bestämt att vi skulle köra till Skara för ett besök hos Jula. Tog in på campingen där. Det var kallt kommer jag ihåg. På lördagen så var det snö på backen. Det hade vi inte räknar med. Vi besökte Jula och det blev en del inköp. Fast det var buskallt, riktigt aprilväder, så cyklade vi runt lite. På söndagen körde vi hem och på måndagen lämnade vi husbilen hos Codat. Något var det som behövde åtgärdas. Hämtade den på torsdag och på fredagen så gav vi oss i väg på nya äventyr. Blev några husbilsträffar och turer till Kroksjön.

Det blev också en tur till Åland på våren med våra vänner från Motala. Vi skulle träffas på en rastplats utanför Tierp och vi var där i god tid. Då bet jag sönder en kindtand på en Polly. Fick uppsöka en tandläkare som slipade bort dom vassa kanterna. Våra vänner kom och vi körde till en camping nära färjelägret. Där ramlade damen så illa att hon bröt handleden. Det blev sjukhusbesök och gipsning. Och hon var inte ett dugg ledsen för det för nu fick hennes gubbe sköta disken. Vi hade några trevliga dagar i Mariehamn innan vi återvände hem.

Vid midsommar så tog vi en semestervecka för att köra en sväng till Tyskland och Danmark. Midsommarafton var vi i Trelleborg för att åka med färjan över till Rostock nästa dag. Det var en riktig varm och skön midsommarafton och vi satt ute med ett annat husbilspar och firade midsommar. Nästa morgon körde vi till hamnen för att tillbringa några otroligt trista timmar på färjan.

I Rostock regnade det. Vi hade gasolslut och Hasse skulle byta tub och då var det så att den tuben var tom. Skit också. Vi körde mot Kiel och hamnade här http://www.camping-oase-bonanza.de/. Väldigt trevlig camping. På denna camping fanns det inget kök så vi gick till restaurangen och åt mycket god mat. Badade i havet och mådde bra. Kastade pil på kvällen i restaurangen och drack goda drinkar.

Cyklade till Laboe och gjorde ett besök i ubåten. Så trångt, hur kunde dom vistas där så länge under vattnet?

I Laboe köpte vi currywurst med pommes och lärde oss att det var supergott med majonnäs till pommesen. Tog båten till Kiel en dag och det var verkligen trevligt. Besökte ett trevligt matställe där vi åt något som var jättegott. Här sviker mig minnet kommer inte ihåg vad vi åt. Men vi drack god öl.

När vi kom tillbaka till Laboe så hade det börjat regna och blåsa kraftigt och vi hade motvind tillbaka till campingen. Vår markis hade vi lämnat utdragen. När vi närmade oss campingplatsen så såg vi att vår husbil inte hade någon markis. Panik. Men nu var det så att våra vänliga och hjälpsamma grannar hade vevat in vår markis samt lagt våra möbler under husbilen. Så glada och tacksamma vi blev. Delade ut några flaskor vin till dom.

Fortsatte sedan till Danmark och kom fram till Odense och en campingplats. Trevlig stad tyckte vi. Vi körde sedan vidare och kom fram till Hundestedt som ligger söder om Köpenhamn. Campingplats så klart. Tog tåget in till Köpenhamn och det är verkligen en härlig stad. Eftersom jag växte upp i Malmö så har jag i min ungdom varit mycket i denna charmiga stad. Mycket var sig likt men även mycket nytt.

Nu så var det den 30 juni år 2000 och nästa dag var det dags för invigning av Öresundsbron. En stund innan tolvslaget så gick vi tillsammans med många andra ner till stranden för att titta på fyrverkeriet som skulle skjutas upp vid tolvslaget. Härifrån så såg vi till Köpenhamn. Det var ett praktfullt fyrverkeri som vi fick beskåda.

Nästa dag så var det dags att köra över Öresundsbron. Det var en mycket trevlig upplevelse. Vid betalstationen så blev vi stoppade av Sydsvenska Dagbladet och dom undrade om vi kunde ställa upp på en intervju och bild. Det gjorde vi och dagen efter så fanns vi med i tidningen.

Sedan så körde vi hem till Viskafors och nu hade vi en hel del att ta tag i.

Ikväll så lyssnade vi på handbollen och tyvärr förlorade Sverige. Men grattis till Spanien som fick guldet. Jag tycker i alla fall att Svenska handbollslandslaget har gjort mycket bra ifrån sig så grattis till er också. Silver är ju verkligen bra.

På förmiddagen i dag så meddelades det att IKEA-s grundare Ingvar Kamprad hade avlidet i en ålder av 91 år. Jag tror att dom flesta av oss har något från Ikea hemma hos oss. Tänk att han skapade detta företagsimperium med två tomma händer. En fantastisk entreprenör med en stor känsla av vad folk behövde och ville ha och gav oss det. Ingvar Kamprad, du kommer aldrig att bli glömd.