Vår pärla i Portugal

Denna lilla stad vid Silverkusten har vunnit våra hjärtan. Silverkusten ligger mellan Porto i norr och Lissabon i söder och anses av många ha Portugals bästa åretrunt klimat. Det innebär milda vintrar och inte fullt så heta somrar.
Peniche är en så kallat ”levande stad” och inte bara en semesterort med höga hotell som bara är bebodda på sommaren. Nej, här är det en stad där allt är öppet även på vintern. Här finns ett stort utbud med affärer, barer, restauranger, caféer, saluhall och annat. Något som vi uppskattar är djuraffären nere på hörnet en liten bit härifrån där vi lämnade in Zacko för badning.

DSCN1138.JPG

När vi kom hit 23 oktober så parkerade vi på parkeringsplatsen vid Bombeiros (brandkåren). Där står det jämt en del husbilar. Det är gratis men där finns varken tömning eller vatten. Vi hade sett att det hade kommit upp skyltar om att det finns en ställplats här. Fanns inte förra året när vi var här. Hasse cyklade dit och kollade och senare tog jag och Zacko en promenad dit och kollade. Det såg helt ok ut.

DSCN1162.JPG

Den 25 oktober körde vi dit och här körde vi in.

DSCN1161.JPG

Parkerade på ytterplatsen med utsikt över infarten. Tänkte först bara stå några dagar.
Fick ett otrolig vänlig bemötande och blev visade runt i tvättstugan, dusch/toa och grillplatsen.

DSCN1176.JPG

Något som är mycket populärt här är ”Paddel” vilket vi inte har sett tidigare. Är stort i Portugal. I Lissabon lär det finnas många spelplatser.

DSCN1194.JPG

I närområdet så finns det 2 kaféer som är välbesökta av lokalbefolkningen. Lidl ligger på promenadavstånd ca 10 minuter. Sedan så finns också Continente och Intermarché i närheten.

Står man på parkering så har man när till ett litet köpcenter där det finns Pingo Doce, Mini Prego Famila, och lite andra affärer samt tre China butiker (såna som har allt ifrån synålar till borrmaskiner typ). Där finns också en Asia restaturang som har jättegod sushi.

DSCN1199.JPG

Det är också nära till centrum, tar ca en kvart att gå dit. En del av promenadvägen dit. Bredvid muren så finns det många gräsytor och lite parker.

DSCN1220.JPG

En del av stan som går ner mot småbåtshamnen. Här finns det en del hotell och restauranger.

DSCN1186.JPG

Vid detta lilla torg så är det ett flertal matställen och affärer.

DSCN1362.JPG

Gatorna är smala och det finns rätt så många affärer som säljer en del olika grejor och så finns det barer lite överallt. Trots att gatorna slingrar sig runt lite hur som helst så är det svårt att komma vilse här. Hur man än går så kommer man ner till havet och så vet man var man är.

DSCN1355.JPG

Dessutom så är det bara en kvarts promenad till denna härliga strand där man kan promenera på den hårt packade sanden längs med vattnet nästan hur långt som helst. Vill man bada så är det bara att gå ut i vattnet, är inte så kallt enligt dom så är vana badare. Finns flera andra stränder också på cykelavstånd.
Vädret har varit väldigt bra sedan vi kom hit, endast en och annan regndag och det kan man ju stå ut med.
Som medlem i HBK så har vi rabatt här. Stannar man 7 dagar betalar man för 6 dagar. Vill man stå 30 dagar kostar det 200 €. Ordinarie pris är 8 €/dygn. Det ingår el och WIFI samt vatten och tömning. Kommer man hit och bara vill ha VA så kostar det 2 €. Tvättmaskin kostar 4.50 € och torktumlare 2.50 €, dusch 1 €. Allt är mycket fräscht och välskött.
Så om ni kör norr eller söderut längs med kusten så passa på att göra ett besök här.
N 39 21 58.590 W 9 22 45.264 till ASA Peniche. Home – ASA Peniche.
Här finns det en tips om vad man kan göra i Peniche https://www.virtualtourist.com/trav…niche-283166/Things_To_Do-Peniche-TG-C-2.html.