Grått och trist

En bild ifrån Peniche

2021-01-26

Luftfuktigheten var väldigt hög i dag och på gränsen till duggregn. Det blev det ju också ibland så klar. Rätt så varmt, 15 – 17 plus och i stort sett helt vindstilla. Egentligen inte så illa men bara så grått och trist. Och fuktig pudel och kläder. Men så var det i dag. Ingen snö och minusgrader, halka och slask och det var vi ju så klart glada för. Gäller att hitta något att glädjas åt.

Och inget hörde vi om cykeln idag. Verkar som att detta företag har stängt. Ska fortsätta kolla i morgon. Vill ju väldigt gärna få en funktionduglig cykel igen!!

Så kom beskedet om att dramatikern, författaren och poeten Lars Norlén hade avlidit i en ålder av endast 76 år. Sedan blev det jättemycket på radion om honom. Får erkänna att jag aldrig har sett någon teaterföreställning av det som han har skrivit. Aldrig heller läst något annat som han har författat. Kommer nog inte helller att nu läsa något av honom. Han anses av kultureliten vara en av våra främsta dramatiker men inte någon som jag någonsin har gillat. Min mamma var och såg en pjäs på Malmö Stadsteater av honom och tyckte det var det sämsta hon någonsin hade sett. Så frukanstsvärt tråkigt. Tror att vi som man brukar beteckna som ”vanliga” människor inte riktigt gillade hans verk. Många var mycket tunga och realistiska. För övrigt så besökte min mamma ofta olika pjäser som sattes upp på Stadsteatern.

Själv gick jag och såg ”My fair lady” väldigt många gånger. https://sverigesradio.se/artikel/4402568

Och jag såg denna föreställning många gånger med på den tiden min allra bästa väninna som hette Lisbeth. Vi stod många kvällar utanför där skådespelarna passerade för att få en skymt av dom. Och då i synnerhet av Maj Lindström som vi verkligen beundrade. Vi ville verkligen bli skådespelare men det blev vi inte. Talangen fattades! Men livet blev bra ändå men inte så glamoröst. Men det hade inte ett dugg med Lars Norén att göra.

Tacka vet jag Karlavagnen i kväll som handlar om humor. Bara så mycket glädje och skratt. Och Nadia är en så bra programledare.

Men så var det ju. Men inte var det bättre eller?

4 reaktioner till “Grått och trist”

 1. Var och såg En lång dags färd mot natt med Ernst Hugo Gärdegård och blev helt betagen. Som ung student i Uppsala var vi ett gäng som ofta åkte till Dramaten i Stockholm och såg teater. Många minnesvärda teatrar har jag sett där. Vi satt ju uppe på balkongen och hade kikare för att se ordentligt, men orden hörde vi tydligt. Vilka underbara skådespelare.

  Ha det så gott !!!

  1. På den tiden så fanns det så många bra skådespelare som numera har lagt livet bakom sig. Men många nya och duktiga skådespelare poppar upp hela tiden.
   Dramaten har jag aldrig varit på. Det måste verkligen varit helt underbart att kunna besöka denna ärevördiga institution på den tiden.
   Jag undrar en sak? Var ni så kallat uppklädda på era teaterbesök? Dramaten var ju liksom inte en liten kvartersteater som det fanns gott om ”förr i tiden”.

   1. Vi var ju aldrig på premiärer och satt på balkongen så vi var inte uppklädda ett dugg. Satt där med många andra studenter och teaterelever. Sedan gick vi alla till en liten krog i närheten och tog en öl. Ja inte chauffören då. Sex pers förutom den som körde i en gammal Saab v4. Härliga minnen.

    1. Förstår verkligen att du måste ha många underbara minnen från din studenttid i Uppsala som är väl värda att vårda.

Kommentarer inaktiverade.