Minne från Pompeji

Är inte detta. Man det är en så vacker ros med så vackra färger.

2021-01-13

Förmiddagen var solig och något kylig, 10 plus, och det var ingen blåst. Eftermiddagen blev sedan lätt molnig men vi kunde ha dörren öppen utan att det kändes kallt.

Det hände inte så mycket här i dag men jag konstaterade att dom barer som finns i närheten hade öppet som vanligt med en del besökare.

På kvällen värmde jag köpt lasagne till middag och det smakade bra som vanligt. Den är på 1 kilo så jag tog hälften och så har vi andra hälften till en annan dag.

Nu ska jag berätta en liten episod som inträffade i början på seklet.

Vi var i Italien och vid Pompeji på en campingplats bredvid utgrävningarna. Det var otroligt intressant att besöka det som var framgrävt. Här kunde man snacka om historiens vingslag. Fotograferade väldigt mycket vilket jag sedan brände ner på cd som jag numera inte kan spela upp. Tyvärr. Utanför var det ”turistanpassad” och inte ett dugg trevligt.

Nu var det så att på campingplatsen fanns det många katter och hundar. Först så adopterade Hasse en liten söt katt som han matade. Vi hade själv inga husdjur med oss på den tiden. Sedan så kom det tre hundar hit som också fick lite mat. Dom körde iväg katten som vi sedan inte såg röken av.

Hundarna stannade kvar och fick ytterliggare lite mat på kvällen när vi åt middag. Den ena hunden bestämde över dom andra två. En var en gravid tik och den tredje var en busig unghund. Dom var alla tre väldigt charmiga och sociala.

Unghunden började sedan att leka med våra tyngder som vi hade i duken för att den skulle ligga på plats. Vi tittade på den och skrattade en del för han var rolig att titta på.

När det sedan senare på kvällen var dags att gå in så tog vi in duken med tyngder samt våra skor. Dom brukade vi annars låta stå ute.

Den hund som var ledaren vaktade vår husbil hela natten och varje gång någon närmade sig så skällde han en stund. Vi sov inte så mycket den natten. På morgonen när Hasse gick ut så möttes han av en stolt svansviftande hund som väntade på en belöning för att han han vaktat oss hela natten. Han fick bara en utskällning och lomade iväg med svansen mellan benen. Jag tyckte lite synd om honom.

Vi stod inte så långt ifrån receptionen och dit kom det nu många människor gående och nästan alla hade en sko i handen letande efter den andra. Dom hade låtit sina skor stå ute under natten och hundarna hade varit och norpat lite skor här och där. Några skor hittades och dom var absolut inte användbara mer. Helt sönderbitna. Någon kom bärande på sönderbitna skopar. Personalen i receptionen hade det inte lätt denna morgon för dom med förstörda skor var väldigt förbannade och det kunde man ju förstå. Tror det var ”vår” unghund som hade haft roligt en stor del av natten.

Detta är något som vi aldrig kommer att glömma. Men jag skulle gärna vilja återvända till Pompeji för att återigen titta på utgrävningarna som har fortsatt under åren.

Så här är mitt förhållande till böcker. Vi gillar verkligen varandra. Även om jag nu nästan enbart läser E-böcker har vi våra känslor kvar för varandra.

2 reaktioner till “Minne från Pompeji”

 1. Min mor lyckades som invandrad rysk/finska från karelen bli bibliotekarie och böcker var viktigt i hela mitt liv. Varje torsdag cyklade pappa med mig ner till biblioteket och där lånade vi böcker.
  E-böcker i all ära men pappersvarianterna är min passion. Därför släpade vi med oss våra böcker ned hit. Precis som att skriva är helt ok i datorn men penna och papper är min passion.

  Arkeologi är intressant och jag hade gärna åkt ner till Pompeji men det har aldrig blivit av.

  Ha det så gott!!!

  1. Dina föräldrar har verkligen varit förebilder när det gäller att läsa böcker.
   Av någon anledning så gillade jag E-Boken med en gång. Men vissa böcker vill jag gärna ha kvar i gammeldagsformat.
   Men Pompeji ligger kvar så det har du kvar att undersöka. Då har du något att se fram emot.

Kommentarer inaktiverade.