Längtar efter sol

2018-11-12

Stabilt väder nu men jag saknar verkligen solen. Men klart att 11 plus och vindstilla och bara lite regn är helt ok i november. Men i natt så regnade det mycket men då är var jag inte ute och gick.

”Tango i Tabernaklet” var en mysig bok som utspelar sig på underbara Österlen vid Brösarp. Det är mycket vackert där. Rolig att läsa om platser som man har besökt. Personerna är fint skildrade och dom är liksom både vanliga och ovanliga. Inte dom stora dramatiska händelserna men det händer något hela tiden. Som att ta bilen till Simrishamn och gå på kafé eller cykla och handla. Jag läste den med ett leende och ibland några skratt. Författaren heter Karin Brunk Holmqvist och hon har skrivit en del böcker i samma anda. Det är det som man kallar på svenska ”må bra” böcker.

Hade ingen limpa kvar så idag så blev det bake off bullar som jag hade i ett skåp. Gick till det mycket närbelägna köket och värmde dom. Smakade jättegott. Det blir sådana i morgon också.

Som vanligt gick tiden fort och efter några promenader imed Zacko när det var ljust så föll mörket snabbt. Sedan så gällde det att ha ficklampa med sig i mörkret.

Varför har det blivit just 2012 som jag ser tillbaka på. Det är nog för att det var första gången som vi började med att åka långsamt söderut genom Portugal och vi var nyfikna på allt och det var ju så mycket nytt. Så nu kommer ett nytt avsnitt.

2012-11-12

Det var bara 10 plus denna underbart soliga morgon. Himlen var härligt blå och inte ett moln i sikte. Temperaturen steg snabbt i solen. Märktes att det var måndag för det var mycket trafik och folk i rörelse. Kaféerna var öppna sedan några timmar och det satt folk både ute, om det var sol, och inne och drack sitt morgonkaffe. Jag gick in i några smala gator för att titta lite i skyltfönsterna och där var det skuggigt och nästan kallt.

Letade mig ut därifrån och så jag gick istället över den stora breda gatan i solen. Det blåste inte så mycket och det var skönt.

Bilderna från i morse blev några båtar i hamnen, ett gammalt hus som säkert varit vackert, ett kafé i skuggan och en modern skapelse ute på en stor och för övrigt tom plats.

När jag kom hel så var husbilen tom och Hasse hade tagit sin cykel och kört till Lidl för lite inköp. När han en stund senare kom hem så var ryggsäcken full och det var lite småkul att kolla vad han hade köpt. Kanske någon överraskning? Mest nyfiken var Zacko som skulle nosa på att som plockades upp. Det var en del och det var nästan bara mat och sånt som stod på inköpslistan.

Satt ute i solen på eftermiddagen och njöt i värmen och läste. När jag höjer blicken ifrån boken så ser jag ut över sandstranden och långt borta i horisonten så möter det mörkblå vattnet den ljusare blå himlen. Det känns absolut inte som att vi är på en parkeringsplats.

Passade på att på eftermiddagen ta fram Zackos väska och klippa och raka honom på väl valda delar. Här finns ingen som blir störd av elverket eller flygande pudelhår.

Tog en sen eftermiddagstur in till stan när affärerna hade öppnat efter siestan. Vi skull fylla på vårt internetkort, Tmn, i en butik som ligger en liten bit härifrån vid ett torg. När vi kom dit så var det mycket folk i butiken, ca 20 stycken, som väntade på sin tur. Jag gick in och skulle ta en kölapp. Det fanns fyra olika att välja mellan som gick till dom olika diskarna där det satt personal bakom tre. All text på landets språk, så klart, och tyvärr ingen bildförklaring. Vid disk 1 och 2 verkade det att var nån typ av retur av varor eller support. Folk hivade i alla fall upp sina grejor på disken. I nummer 3 satt det ingen och i nummer 4 stod en kvinna som killen bakom disken hjälpte. Jag tog en kölapp till disk 4. Hon stod där när jag kom in dit och 15 minuter senare när jag hade gett upp stod hon fortfarande kvar och det var då minst 15 personer före mig som skulle dit. Kände inte för att tillbringa en timme eller två i kö.

Gick hem igen och började med kvällens mat. Hasse hade köpt finfina benfria kotletter i dag så jag behövde inte fundera på kvällens mat. Kokte potatis och morötter, öppnade en burk sparris, gjorde sallad och ställde fram en flaska med färdig bernaissås. Inget fel på den maten och ett glas rödvin till mig gjorde inte det hela sämre.

Efter maten så gick Hasse iväg för att handla mer internettid. När han kom dit så drog dom just ner gallren för fönstren och då var klockan bara nästan halvåtta. Trodde nog att dom hade öppet lite längre. Får göra ett nytt försök i morgon.

Kvällen fortsatte sedan med att vi gjorde vad vi brukar göra. Satt en stund och var lite sugen på att lägga patiens men inte på datorn utan med kortlek och en sådan finns inte i vår husbil. Ska nog köpa en sådan i morgon.

Sedan så tror jag att vi kör vidare söderut några mil.

I morgon 2018 så har vi tänkt att köra en liten sväng till Rydal och Kinna. Börjar bli väldigt tomt i kyl och frys nu.