En trevlig julafton

2018-12-24

Buskallt i morse, det var hela 6 minusgrader. Tänkte bara gå en kort sväng med det blev ändå en tur på nästan 1 timme. Gick mig varm i ett julaftonslungt och morgonsömnigt Kinna.

Strax efter 11 så lämnade vi Kinna och körde till Rydal. I postfacket låg det ett brev ifrån SÄS som vi har väntat på. Det innehöll besked om operationstid och vad som ska ske innan operationen och efter den. Mycket information att ta in. Nu först ska Hasse lämna blodprov i denna veckan så det får bli på torsdag. Sedan så händer det inget förrän nästa år då det är röntgen den 10 januari och inskrivning och sedan väntar operationen den 16 januari. Så skönt att ha fått dessa tider nu.

Fortsatte sedan till Borås och till Brämhult där äldste sonen bor. När vi kom dit så var det snö på backen och hala gator. Vi lyckades ta oss dit och parkera utanför deras vackra hus. Var halt utanför men utan att halka kom vi in.

En tjusig julgran med julklappar under tronade på väl synlig plats.

Tomtar står lite överallt och denna var störst.

Det blev en mycket god jultårta och kaffe samt pepparkakor och lite annat. Satt och pratade ett par timmar och sedan var det dags för oss att tacka för oss. Dom ville så gärna att vi skulle stanna kvar på middag (kalkon) när dom andra i familjen skulle komma men vi valde att inte göra det. Skulle liksom bli för mycket jul för vår del. Vi fick en julpåse i julklapp och den innehåll en massa godsaker. Alldeles perfekt tyckte vi. Jag hade köpt en del skraplotter och fördelat i kuvert till barn och barnbarn. Hoppas dom vann något.

Vi körde sedan till Seglora och parkerade och tyckte det var så skönt att det inte var någon snö här.

Maten i kväll blev det vanliga för vår del när det är julafton. Men jag måste säga att min Jansson i dag blev ovanligt god. Den liksom smälte i munnen när man åt den.

Sedan så var vi jättemätta och belåtna och satt som vanligt och tog det lugn, läste och kollade på internet.

Det var i stort sett som en vanlig dag (fast lite för mycket god mat) och det är så som vi vill ha det.

Så här var julafton i Albufeira 2012.

2012-12-24

Lite dimmigt på morgonen men det försvann snabbt. Det var 13 plus och svag vind. Gick vanlig promenad och det blev som vanligt härligt varmt i solen.

När jag kom hem så blev den fortfarande fuktiga tvätten uthängd i solen för att torka vilket den gjorde snabbt. Hasse tog en cykeltur med en kille som också bor här. Dom skulle cykla till Galé och Hasse skulle till Apolonia för att köpa Kalles kaviar och lite annat. Jag kokte några ägg som vi skulle ha till i kväll.

Satt sedan ute och fikade och lyssnade på ett program som är så roligt. Det är barn som ringer till tomten. Ungarna är så härliga när dom pratar med tomten och man får som vuxen verkligen en känsla av att det verkligen är tomten, just den riktiga tomten som barnen tror på. Sven Wolter som gör denna tomte är så bra.

På eftermiddagen blev det långbord nere i hörnet där det står många svenska husbilar. Folk kom dragande på sina bord och stolar och sedan allt käk. I stort sett alla hade med sig julmat av olika slag och borden var fulla med köttbullar, korv, Jansson, skinka och mycket annat. Det var bara vi som inte hade med oss sådant för vi ville äta vår julmat på kvällen. Vi åt lite lättare mat med ost, oliver och rökt skinka. Några bjöd på pepparkakor och personalen på ställplatsen bjöd på smakprov av grillade sardiner. Stämningen var hög och det sjöngs snapsvisor och annat. Sedan så kom det några med instrument och en dam sjöng några sånger där texten var omgjord och verkligen rolig.

Efter ett par timmar så var det dags för oss att gå hem till husbilen för att börja fixa till vår julmat. Det var spännande att plocka fram burken med ansjovis för att kolla hur dom hade blivit. Hade ju fått några svenska ansjovisar med spad där jag hade lagt ner portugisiska anchovas. Tog ett litet försiktigt smakprov och det var helt ok. Satte sedan igång med att tillbereda vår Jansson och satte in den i ugnen.

Under tiden som vi väntade på att rätten skulle bli färdig tittade vi på Svensson Svensson, julspecial på SVT Play och den var rolig och vi skrattade mycket. En trevlig inledning på julaftonskvällen. Det började sedan dofta så gott av maten i ugnen. Blev dags att steka köttbullarna och plocka fram sillburkarna, rökt lax, skinka och skala och garnera äggen med kaviar, majonnäs och räkor.

Upplagt och framdukat så tittade vi på Karl-Bertil Jonssons julafton under tiden som vi åt. Jansson blev verkligen god och det andra smakade också bra. Som vanligt så slank det ju ner lite för mycket av den goda maten och mätta och belåtna så fortsatte vi kvällen med att göra nästan ingenting alls. Vi har haft en trevlig julafton i Albufeira.

Hade kamerastrul så det blev tyvärr inga bilder idag

Tillbaka till julafton 2018 så kan jag ju bara konstatera att skillnaden från 2012 inte är så stor förutom att vi har kallt nu. Skulle gärna vara på varmare breddgrader men nu är det som det är.