Körde och handlade i dag

2018-12-09

Ingen  skillnad på vädret i dag. Vekar vara stabilt med helmulet och lite regnskurar under dagen. Blev i och för sig inte så många skurar idag.

Strax efter tolv så var vi klara för att köra iväg. I dag så handlade vi på Lidl för jag vill ha deras goda kolsyrade vatten, Saskia. Allt annat som vi behövde i dag hittade vi på Lidl. Som vanligt så hamnade det även en del som vi möjligen inte behövde just nu men som vi kanske behöver senare i kundvagnen.

Sedan så körde vi tillbaka till Seglora. Blev ett stopp i Rydal för att kolla posten och i dag så låg det faktiskt ett par kuvert där samt Hyresgästtidningen. Brukar alltid vara något intressant att läsa i den tidningen.

Många dagar har jag svårt för att komma på vad vi ska äta för något gott till middag. Tänk egentligen vilket icke problem det är. Det finns betydligt fler människor på jorden som undrar om dom överhuvudtaget får någon mat. Inte bara någon enstaka dag utan det är ett stort problem för dom varje dag, alltid, året runt. Att då få äta samma mat varje dag skulle för många vara en stor lyx. En grundläggande rättighet för alla människor borde vara minst ett mål mat varje dag och tillgång till friskt vatten samt tillgång till toalett, avskilt avträde utan risk för bakteriespridning. Än är det mycket långt dit. Det är sådant som vi tar som självklart. 

Idag så gläds jag åt att vi har mat på bordet varje dag och är befriade från en massa sjukdomar som kommer från bristande eller frånvaron av det vi kallar för hygien. 

Så var det dags för resa tillbaka i tiden igen och som vanligt blir det till 2012.

2012-12-09

Inatt var det något märkligt som hände. Jag vaknade till vid tvåtiden och då var ledbelysningen tänd framme runt sittgruppen. Kollade att Hasse låg i sin säng och det gjorde han. Visste att jag släckte när jag gick och lade mig. Gick upp ur sängen för att gå fram och släcka. Då slocknade belysningen för att åter tändas efter några sekunder. Jag stod där och bara glodde. Vad händer? Den skulle ju inte lysa så jag tog fjärrkontrollen och släckte och nu blev det släckt. Lite kusligt så där mitt i natten. Gick tillbaka till sängen och drömde mardrömmar vilket jag inte är så förtjust i.

Det blev sedan morgon och dagen började med lite kyligt och sol, 12 plus. När jag kom hem så var det soligare. Hasse cyklade iväg med en liten inköpslista och kom hem med en del annat.

Bland annat denna lilla kaktustomte i lagom liten storlek. Dessutom så hade han köpt kaninben (bakben) så jag tillbringade ett par timmar med att läsa recept.

Här är det två som njuter i hängmattan som Hasse monterade upp i dag.

På eftermiddagen så fick vi vara i ett rum utanför tvättrummet för att fixa till Zackos frisyr. Det gick riktigt bra och vi städade noga efter oss, så  klart.

På eftermiddagen så kom det hit två svenska husbilar till och i den ena så var det bekanta som vi har träffat tidigare. Var kul att träffa dom igen. På sin väg ner till gamla stan stannade dom en stund utanför oss och vi pratade lite om husbilsliv och lite annat. Försökte att förklara vägen dit, undrar om vi lyckades.

Började på en ny bok i dag av en av mina favoritförfattare Arne Dahl och boken heter Ont blod. Inledningen var grym och det blir några timmars spännande läsning.

På kvällen så blev det dags att ta itu med kanin bakbenen. Började med att dela dom i mindre mer lätthanterliga bitar. Hade inte hitta något recept som passade mig så jag höftade till det lite. Tänkte tillaga maten i ugnen men det gick inte för jag hade ingen tillräckligt stor form (och hade jag haft det så hade den inte fått plats i min lilla ugn) så det fick bli i en större kastrull, ikväll kallad gryta.

Började med att lägga bitarna i en påse med vetemjöl som var lättsaltat och skakade om dom och lade upp dom på en tallrik. Tog fram en stekpanna med lite höga kanter och hällde olja i den och sedan en rejäl klick smör. Brynte bitarna och la över dom i grytan efterhand och saltade och pepprade med svartpeppar. Stekte sedan en storgrovhackad lök, några vitlöksklyftor som jag krossade och skar i mindre bitar samt tre rätt så stora torkade tomater i olja som hackades. Detta fick puttra en stund och sedan så hällde jag över lite vatten, en rejäl skvätt rött vin, 2 dl vispgrädde och två teskedar hönsbuljongpulver och det fick koka ihop en stund. När jag tyckte det räckte så hällde jag röran över kaninbenen och så fick det hela stå och småkoka utan lock i ca 45 minuter. För att balansera smaken så klickade jag i två teskedar med rödvinbärsgelé. Kokte under tiden potatis och gjorde sallad.

Det smakade jättegott och köttet var mört, saftig och fint. Var mycket ben men dom 600 gram som vi hade räckte gott och väl till oss och det blev över till Zacko också som verkligen gillade kaninkött.

På kvällen så lyssnade vi på Da Capo med Anders Eldeman och det var trevligt. Jag gillar att lyssna på gammal musik och gamla roliga sketcher.

I morgon så väntar det nya äventyr som vi verkligen ser fram emot.

Men nu så återvänder jag till i dag 2018.

Vi kom tillbaka till Seglora efter ca 2 timmar. Jag gick en sväng med Zacko och jag tyckte att det började bli lite kyligare i luften nu.

Satte mig sedan och läst en stund och läste klart ”Etthundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket” av Jonas Jonasson. Den var väldigt rolig och den utspelar sig på många kontinenter i världen. Knasig och fullständigt orealistisk eller vad ska man säga? Några av världens ledare figurerar här i mer eller mindre sanningsenliga porträtt. Det får man tycka vad man vill om.

Senare på kvällen så blev det som vanligt internet, läsning och radiolyssning.