Mest suttit och läst i dag

Detta är en bild ifrån en trevlig plats som vi har besökt.

2019-11-19

Ingen värme i dag precis bara 12 plus på morgonen. I dag så hade jag inte så bråttom upp och ut. Det var ett lätt duggregn så regnplagg på. Ingen blåst, bara en svag vind. Blev nästan en timmes promenad och vi blev rätt så våta. Zackos päls på huvudet blev platt. Läste på pudelkompisar på fb att någon kallade det för ”helikopterplatta” .

Under förmiddagen så blev det sedan inget regn men det var mulet. På eftermiddagen/kvällen så kom det några kortare skurar.

I dag så är det inte så många husbilar här och inga svenskar mer än vi. På kvällen så var vi endast 7 husbilar här. Är väl inget väder direkt att vara ute med husbil.

Den svenska moderna skönlitteraturen har haft sina mästare i att sammanfatta stora skeenden i romansvitens form och genom den vanliga människans livsöde: Vilhelm Mobergs utvandrarromaner, Sara Lidmans jernbaneepos och Kerstin Ekmans Katrineholmssvit. Med Susanna Alakoskis kommande fyra romaner kan vi lägga till ytterligare en svit med samma ambition och förmåga att sammanfoga yttre och inre världar. Den börjar i det tidiga nittonhundratalets Finland, för att sluta i Sverige i våra dagar. Landet är nytt, tiden är ny. Men det är samma hårda arbete, samma fabriker.

Första delen, Bomullsängeln, berättar historien om Hilda, som kastas ut från en trygg tillvaro som bonddotter i Österbotten efter att ha blivit gravid utom äktenskapet. Hilda får slita ont som piga på en gård inte långt hemifrån. Bomullen blir vägen ut, på en och samma gång en välsignelse och en ny boja.

Bomullsängeln är en mäktig roman om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och bildningstörst, en berättelse om hur tiden vi lever i kan avgöra våra liv i högre grad än de val vi har möjlighet att göra.

Texten ovan har jag lånat från bibblan.

Personligen tyckte jag mycket om denna bok. Det skildrades mycket hårt arbete men även en hel del glädjeämnen. Mycket detaljer om arbetet både på åker, djur och i fabrik. Att sedan Hildas son med fru kom till Borås och Algots i slutet på boken gjorde den inte sämre. Men det är en roman som handlar om kvinnornas historia vilket jag tycker är viktigare än männens krig. Väntar nu på nästa bok i en serie av fyra.

I dag så blev jag jag sugen på korv med potatismos så jag sa till Hasse att köpa någon slag Bratwurst på Lidl idag. Han tar sig ju en tur dit varje dag för att köpa nybakta frallor vilket vi tycker är så gott.

Han hade hittat precis den korven som jag ville ha. På paketet så stod det typ ”Bratwurst”. Det var fem korvar i paketet och det var lagom med hälften för oss. Alltså tvåochenhalv. Resten åkte in i frysen.

Smakade verkligen jättegott och så klart med Felix ketschup och Johnnys Senap sötstark.

Ska tala om en liten hemlis. När jag var ett litet barn så gjorde min mamma alltid en liten ”grotta” i mitt potatismos där hon hällde i lite sirap. Varför vet jag inte eller kommer inte ihåg varför. Men nu är det så att detta har jag börjat med på ”gamla dar” och det är bara så himla gott. Så kan det bli ibland!! Hälsosamt, absolut inte men inte bryr jag mig om det.

4 reaktioner till “Mest suttit och läst i dag”

  1. Vi brukar köra en enkel middag med kokt korv och bröd. Det är så fantastiskt gott. Eller hur Hasse? Söt senap har vi inte hittat men det fungerar bra med den senap de har här i Frankrike.
    Ha det så gott

Kommentarer inaktiverade.